Category 508 not found
Category specifikace not found
Category robots.txt not found
Category ecp not found
Category katalog not found
Category katalog not found
password.error.userNotFound
Category katalog not found
Category autodiscover not found
Category katalog not found
Category katalog not found
Category robots.txt not found
Category katalog not found
Category icon.png not found
Category robots.txt not found
Category robots.txt not found
Category robots.txt not found
Category icon.png not found
Category .well-known not found
Category autodiscover not found
UPOZORNĚNÍ:

Vážení zákazníci, ve státní svátky 1. a 8. května budou všechny naše pobočky uzavřeny, ale stále je pro Vás otevřena výdejna na Smíchově a to od 7.00 do 20.00. Děkujeme za pochopení.

Velkoobchod a registrace
253 253 254
Po–Pá: 7:00 – 18:00, So: 7:00 – 13:00
Název nebo číslo produktu, kategorie...
0
Porovnávač
0Košík
ÚvodVelkoobchod a registraceAkceProdejny a kontaktyVše o nákupuBlogKariéraO společnosti
Kategorie produktů
Název nebo číslo produktu, kategorie...
Název nebo číslo produktu, kategorie...
K&V ELEKTRO
Lustrový, schodišťový či křížový. Přehled nejběžnějších typů a zapojení vypínačů

Lustrový, schodišťový či křížový. Přehled nejběžnějších typů a zapojení vypínačů

Článek jsme připravili především pro čtenáře, kteří se v typech vypínačů (přesněji spínačů) a jejich zapojení nevyznají a rádi by se o nich něco dozvěděli. Mechanismy vypínačů jsou označovány číslem podle jejich funkce a zapojení a my vám nyní pomůžeme se v této terminologii zorientovat.

Vypínače a zásuvky bývají jedním z nejdůležitějších prvků, které do domácnosti pořizujeme. Používáme je denně a nedokážeme si bez nich fungování domácnosti představit. Při jejich pořizování můžete vybírat z velkého množství výrobců a řad, tudíž si můžete pořídit takové vypínače a zásuvky, které perfektně zapadnou do vašich interiérů.

Mechanismus Schneider Unica Top/Class - lustrový vypínač s dělenou klapkou  

Mechanismus Schneider Unica Top/Class - lustrový vypínač s dělenou klapkou

Mechanismy vypínačů

Většinou se setkáte s tím, že jsou jednotlivé řady modulární, tedy že se skládají z několika součástek, které se u různých řad liší. Například velmi populární vypínače ABB Tango poskládáte z mechanismu (strojku), klapky (tlačítka) a krycího rámečku, u Schneider Nová Unica potřebujete mechanismus s klapkou, montážní rámeček a krycí rámeček. Naopak Schneider Asfora nabízí pouze výběr mezi klasickým rámečkem a vícerámečky.

Ať už je ale složení jednotlivých setů jakékoliv, pro mechanismy vypínačů se používá univerzální číslování rozlišující jejich typy. Pojďme se na ně podívat.

 

Vypínač č. 1

Vypínače č. 1 jsou na zapojení nejjednodušší. Jednopólové spínače, které jsou kvůli jednomu vstupu a jednomu výstupu určeny pro místnosti, kde je třeba ovládat jeden nebo více přístrojů z jednoho místa (např. garáž, wc, půda a tak dále). Jeho obdobou je například vypínač na stolní lampě. Zapojení si můžete prohlédnout ve schématu níže.

Zapojení vypínače č. 1 

Zapojení vypínače č. 1

 

Vypínač č. 5 (lustrový vypínač)

Spínač č. 5, který bývá nazývaný lustrový vypínač nebo sériový přepínač, disponuje jedním přívodem a dělenou klapkou. Umožňuje samostatně ovládat dva nezávislé obvody, tedy například dvě svítidla z jednoho místa. Je jednopólový. To znamená, že jedním vypínačem (jednou klapkou) rozsvítíme jednu polovinu svítidel a druhým vypínačem (druhou klapkou) zbytek. Spínač č. 5 tedy použijeme například pro osvětlení obývacího pokoje, ale můžeme jej využít třeba i tak, že jednou klapkou v místnosti ovládáme světlo a druhou například ventilátor.

Zapojení lustrového vypínače 

Zapojení lustrového vypínače

 

Vypínač č. 6 (schodišťový vypínač)

Vypínač č. 6, běžně nazývaný schodišťový vypínač, je jednopólový dvoucestný přepínač bez polohy vypnuto. Má jeden společný přívod a dva vývody. Stejně jako spínač č. 1 má jednu klapku (je tedy nedělený). Využívá se v místech, kde ovládáte jedno svítidlo ze dvou míst, nejčastěji na začátku a na konci schodiště či chodby. Prostě a jednoduše: jedním vypínačem rozsvítíte, přejdete na druhou stranu a druhým vypínačem zhasnete.

 Zapojení schodišťového vypínače

Zapojení schodišťového vypínače

 

Vypínač č. 6+6 (dvojitý schodišťový vypínač)

Spínač č. 6+6, nazývaný častěji dvojitý schodišťový vypínač, je zdvojenou variantou schodišťového spínače. Klapka je rozdělená (dvojitá) a umožňuje ovládat dvě svítidla ze dvou různých míst. Díky tomu můžete například stisknutím jedné klapky rozsvítit v chodbě, druhou na schodišti a z druhé strany zase obě světla zhasnout. Dá se říct, že jde o dva vypínače č. 6 v jednom.

 Zapojení dvojitého schodišťového vypínače

Zapojení dvojitého schodišťového vypínače

 

Vypínač č. 7 (křížový vypínač)

Spínač č. 7, nazývaný též křížový vypínač, využijete ke spínání elektrického obvodu ze tří a více míst v kombinaci se spínači č. 6. Má dvě dvojice vstupů a výstupů, které jsou funkčně rovnocenné. Pokud potřebujete, můžete zapojit několik křížových spínačů. Pro představu: máme chodbu, do níž se vchází hned ze tří pokojů a je třeba, aby byl u všech tří dveří vypínač – nikdo přeci nechce tápat ve tmě –, jímž lze rozsvítit a zase zhasnout světla, případně rozsvítit při opouštění jednoho pokoje a zhasnout při vstupu do druhého či třetího.

Zapojení křížového vypínače 

Zapojení křížového vypínače

 

Další typy vypínačů

Dalšími častými typy vypínačů jsou například spínač č. 2, který je dvojpólový, takže s ním lze ovládat i N vodič, třípólový vypínač č. 3, který se využívá jako takzvaná sporáková kombinace, spínač č. 1/0 (tlačítko) s jednou stabilní polohou, do které se tlačítko a po stisknutí vrací, či žaluziový spínač/tlačítko.

Zapojení vypínače č. 2 

Zapojení vypínače č. 2

 

Jiné možnosti

Kromě vypínačů nabízejí řady domovních přístrojů i další komponenty, mezi nejčastěji nakupované patří zásuvky 230 Vdatové zásuvky a televizní zásuvky. Jednotlivé součásti naleznete vždy v kolonce u jednotlivé řady jako např. zásuvky Nová Unica Studio, zásuvky ABB Legrand Valena Life.

Pokud plánujete umístit vypínače také do exteriéru, určitě pro vás bude užitečný článek o nejoblíbenějších řadách venkovních zásuvek a vypínačů. Designovým ozvláštněním vašeho interiéru se pak mohou stát porcelánové retro vypínače a zásuvky.

Školený personál na pobočkách

21 poboček a přes 10000 výdejních míst v ČR

Široký sortiment ihned k odběru

Aktuality
10x více bodů za květnové nákupy!

30.4.2024
Když nakoupíš vybrané značky, Tvé body se Ti zdesetinásobí!
Vše zařídíme za Vás!
Zobrazit všechny

© 2024