Category icon.png not found
Category autodiscover not found
Category katalog not found
Category robots.txt not found
Category 62v6 not found
Category icon.png not found
Category .well-known not found
Category icon.png not found
Category katalog not found
Category katalog not found
Category autodiscover not found
Category autodiscover not found
Category icon.png not found
Category .well-known not found
Category katalog not found
Category katalog not found
Category autodiscover not found
Category autodiscover not found
Category robots.txt not found
Category icon.png not found
Velkoobchod a registrace
253 253 254
Po–Pá: 7:00 – 18:00, So: 7:00 – 13:00
Název nebo číslo produktu, kategorie...
0
Porovnávač
0Košík
ÚvodVelkoobchod a registraceAkceProdejny a kontaktyVše o nákupuBlogKariéraO společnosti
Kategorie produktů
Název nebo číslo produktu, kategorie...
Název nebo číslo produktu, kategorie...
K&V ELEKTRO
Označení a rozměry nejpoužívanějších typů baterií

Označení a rozměry nejpoužívanějších typů baterií

Elektrická baterie

Elektrické baterie jsou zdrojem elektrické energie, se kterým se setkáváme každý den. Pokud si nejste jistí, která baterie je vhodná pro vaše zařízení, tento přehled vám pomůže se zorientovat.

Ve světě se setkáte s různým značením baterií. V Česku se nejčastěji používá označení ANSI, pouze u knoflíkových baterií stále převládá IEC Mezinárodní elektrotechnické komise. Například mikrotužková baterie je podle ANSI označená jako AAA, v IEC pak jako xR03, kdy první písmeno označuje složení (například L pro alkalické baterie), R značí tvar a číslo pak velikost baterie.

Nejčastější typy baterií 

Nejčastější typy baterií

 

Chemické složení

Chemické složení baterie a její materiál je kromě rozměrů dalším parametrem, který bychom měli brát při nákupu v potaz. 

Tužkové baterie AA

Tužkové baterie (ANSI označení AA; IEC označení xR6; někdy též Size M) jsou nejpoužívanějšími článkovými bateriemi, které se používají například do svítilen, dálkových ovladačů, hodin, hraček a dalších drobných elektropřístrojů. Baterie AA mají rozměr 14,9 x 50 mm a napětí 1,5 V (dobíjecí 1,2 V).

Na našem e-shopu můžete vybírat z nejvýkonnějších lithiových baterií (FR6) vhodných i do extrémních teplotních podmínek, výkonných a velmi oblíbených alkalicko-manganových (LR6) a ekonomicky výhodných zinko-uhlíkových (R6) tužkových baterií. Nikl-metal-hydridové (NiMH) baterie jsou nabíjecí baterie AA.

 

Mikrotužkové baterie AAA

Druhými nejčastějšími článkovými bateriemi jsou mikrotužkové baterie (ANSI označení AAA, IEC označení xR03; též Size S), které najdeme v dálkových ovladačích, nástěnných hodinách či budících. Rozměry baterií AAA činí 44,5 mm na délku a průměr 10,5 mm. U běžných mikrotužkových baterií dosahuje napětí 1,5 V, u dobíjecích 1,2 V.

Stejně, jako u klasických baterií AA, můžete v našem sortimentu vybírat (sestupně podle výkonosti) z lithiových (FR03), alkalicko-manganových (LR03) a zinko-uhlíkových (R03) baterií AAA, případně si pořiďte nabíjecí mikrotužkové baterie nikl-metal-hydridové (HR03).

 

Baterie 9V

9V baterie (ANSI označení 9V, IEC označení 6xR61) se používají pro přístroje s nižším odběrem proudu a vyšším napětím, jako jsou detektory kouře, hračky, herní konzole nebo holicí strojky. Jak je z názvu zřejmé, baterie má napětí 9 V (skládá se z 6 článků o napětí 1,5 V). Rozměry této baterie jsou 25,5 mm x 16,5 mm x 47,5 mm. Také 9V baterie nakoupíte z různých materiálů od lithiových přes nejběžnější alkalicko-manganovézinko-uhlíkové po nabíjecí baterie 9V.

 

Malé monočlánky

Malé monočlánky (ANSI označení C, IEC označení xR14, lidově malý buřt nebo špalek, někdy též Size L) se hodí zejména do starších elektronických zařízení s vyšší spotřebou energie, jako jsou menší radiopřijímače, svítilny, fotoaparáty či blesky. Baterie C jsou dlouhé 51 mm a mají průměr 26,2 mm. Napětí činí 1,5 V (1,2 V u nabíjecích malých monočlánků (HR14)).

U jednorázových baterií C vybírejte z výkonnějších alkalicko-manganových (LR14) a cenově příznivějších zinko-uhlíkových (R14).

 

Velké monočlánky

Velké monočlánky (ANSI označení D, IEC označení xR20, lidově buřt nebo velký buřt, též Size XL) použijete do starších elektrických zařízeních náročných na spotřebu, jako jsou radiopřijímače, svítilny, hračky či výrobky s motorem. Baterie D je 61,5 mm dlouhá a průměr činí 34,2 mm. Napětí je 1,5 V (u nabíjecích velkých monočlánků (HR14) 1,2 V).

Cenově výhodnější jsou zinko-uhlíkové (R20) baterie D, pokud sháníte velké monočlánky s delší životností, sáhněte po alkalických (LR20).

 

Knoflíkové baterie

Knoflíkové baterie (IEC pro alkalické LRxx, pro lithiové CRxx, nazývané též mincové) se používají do drobných elektronických předmětů, jako jsou kalkulačky, náramkové hodinky nebo váhy. Lithiové knoflíkové baterie mají napětí 3 V, alkalické knoflíkové baterie 1,5 V.

Na rozdíl od předešlých typů baterií neexistuje univerzální rozměr těchto baterií. Nejpoužívanějšími modely jsou CR2032 (20 mm x 3,2 mm) a LR44 (též A76, 11,6 mm x 5,40 mm).

Samostatnou kategorií jsou zinko-vzduchové baterie do naslouchadel s bezpečnostní fólií, které nepoužívají klasické značení. Sluchadlové baterie mají dle velikosti následující označení a barevné značení: 10 (žluté), 312 (hnědé), 13 (oranžové) a 675 (modré). Poslední typ slouží pro extrémní zatížení například v kochleárních implantátech.

 

Ploché baterie 4,5 V

Ploché baterie (ANSI označení 4,5V, IEC označení 3xR61) využijete pro zařízení náročná na spotřebu energie, jako jsou hračky, herní konzole či svítilny. V baterii jsou 3 monočlánky zapojené do série, čímž se dosáhne jmenovitého napětí 4,5 V. Rozměry baterie jsou 62 mm x 22 mm x 67 mm. Na našem e-shopu najdete zinko-uhlíkové (3R12) ploché baterie.

 

Vyberte si tu správnou řadu baterií

V našem sortimentu najdete především pestrou paletu baterií PhilipsGP Batteries. Ty nabízejí několik řad.

Nejlevnější verzí od Philips je Philips LongLife nabízející zinko-uhlíkové baterie. Pokud sháníte Philips alkalické baterie, vybírejte z Philips Power AlkalinePhilips Ultra Alkaline (dříve Philips ExtremeLife), které jsou dražší, ale poskytují více energie. Philips MultiLife je série dobíjecích baterií NiMH.

 AAA baterie Philips Power Alkaline

AAA baterie Philips Power Alkaline

 

U GP je škála nabídky podobná. U zinko-uhlíkových vybírejte z GP Greencell a GP Supercell, delší životnost přináší GP Super Alkaline a nejvyšší řadou je pak GP Ultra Plus. Série dobíjecích baterií NiMH je označena GP ReCyko+.

V případě, že se chystáte na výpravu s extrémními podmínkami, zvažte pořízení tužkových a mikrotužkových baterií Raver – tyto lithiové baterie jsou lehčí, výkonnější a vydrží krajní teplotní podmínky.

Při nákupu nabíjecích baterií buďte obezřetní – ne vždy totiž pro vás musí být tou nejlepší volbou, díky které ušetříte. Pokud chcete vědět, jestli se vám jejich nákup vyplatí, přečtěte si na našem blogu článek Jakou roli hraje materiál baterie?

Školený personál na pobočkách

21 poboček a přes 10000 výdejních míst v ČR

Široký sortiment ihned k odběru

Aktuality
10x více bodů za dubnové nákupy!

31.3.2024
Když nakoupíš vybrané značky, Tvé body se Ti zdesetinásobí!
Přijď si k nám pro tipovací lístek a zkus své štěstí!
Zobrazit všechny

© 2024